上海财经大学投资系2017年系列学术报告第18期

发布者:潘洁发布时间:2017-09-26浏览次数:213

【主题】城市化加速与信息技术(Accelerating urbanization explained: the role of information)

【主讲】万广华教授,亚洲开发银行研究院(ABDI)

【时间】2017年9月28日(周四)上午10:00-11:30

【地点】上海财经大学凤凰楼202会议室

【主办】上海财经大学公共经济与管理学院投资系

【主持】陈杰教授 上海财经大学投资系系主任

【主讲人介绍】万广华教授,研究领域包括农业经济学、应用计量经济学与国际/区域发展。曾在悉尼大学等海外高校、联合国等国际组织、亚行等多边金融机构和亚行研究院等著名智库工作多年。主持出版的智库报告《绿色城市化》和《亚洲贫困“奇迹”》在政策界引起很大反响。出版中英文专著10多部,60多篇论文发表于SSCI和SCI杂志上,国内发表论文在《经济研究》上的有17篇、《中国社会科学》3篇、《管理世界》5篇、《经济学季刊》6篇。多次获得科研大奖,包括张培刚发展经济学著作奖。是《经济研究》等20多个国内外权威经济学期刊的编委和客座主编。曾任西北农林科技大学经济管理学院院长、云南财经大学校长助理、亚行贫困与收入分配研究小组组长、亚行研究院研究部主任。负责过许多重大项目,包括联合国“中国、印度、南非、巴西与世界经济发展”项目、亚行“MDG监测评估”项目,及中国国家自然科学基金重点项目。

【摘要】In this paper, we argue that urbanization has accelerated in the last few decades, and that this largely overlooked phenomenon cannot be explained by existing empirical models of urbanization. Consequently, we explicitly bring forward the role of information in driving urbanization, focusing on information and communication technology (ICT), especially the Internet. For this purpose, we develop a simple two-sector general equilibrium model, demonstrating the potential effect of information on the urbanization rate. The prediction from the theoretical model is then verified by cross-country regressions based on 1960–2013 data from 109 non-OECD countries. Both fixed effects and IV-fixed effect results show that: (1) information is important in explaining the acceleration of urbanization; (2) the conventional push–pull factors become weak as the urbanization drivers; and (3) the results are robust to different regions, different information proxies, and urbanization quantiles.